Összes oldalmegjelenítés

2010. december 3., péntek

Santa Marta favela, UPP 2008

A Santa Marta a Dona Marta hegyen talalhato favela, hivatalosan a Botafogo kerulet resze, Rio de Janeiro varosaban. Tegnapelott felmentunk egy helyi lakossal.

A lakokozosseg tobbek kozott arrol hires, hogy Michael Jackson, They Don't Care About Us c. szamahoz itt vette fel a videoklipet 1996- ban, ami Márcio Amaro de Oliveira, avagy ismertebb neven Marcinho VP, a favela drogkereskedelmenek fonoke engedelyevel keszulhetett csak el. Marcinho VP


ebben az idoben valt hires drogkereskedove, es a rendorseg altal legkeresettebb bunozok egyikeve.

Korulbelul tiz evvel kesobb segedkezett, Caco Barcellos: " Meggyalazott - A Dona Marta hegy ura " c. konyvenek megirasaban, ahol mesel egy kicsit Santa Marta torteneterol.

A kozosseget sokszor csak Dona Marta- nak hivjak, ami valojaban a helynek csak a foldrajzi neve. Santa Marta- ban talalhato a Mocidade Unida do Santa Marta szambaiskola.

PACIFIKALAS

2008.November 20.- a ota a favela UPP statuszu, ami annyit jelent, hogy a terulet pacifikalt, es a rio de janeiro- i katonai rendorseg tartja megszallas alatt.
No início de 2009, a favela visszatert a hirek koze, amikor a lakossag ingyenes wireless rendszert kapott az internethasznalathoz. Meg ugyanebben az evben, November 13.- an, Madonna tett latogatast Rio de Janeiro allam kormanyzojanak es a varos polgarmesterenek kisereteben ( Sérgio Cabral es Eduardo Paes ), 2010.Februarjaban pedig ujra, Alicia Keys egyik videoklipjenek forgatasa kapcsan, Beyoncé- val.




MICHAEL JACKSON ITT FELVETT KLIPJE ( THEY DON'T CARE ABOUT US ):

http://www.youtube.com/watch?v=mwQFGZ0bFbs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése