Összes oldalmegjelenítés

2010. november 11., csütörtök

Baile Funk +

Tegnap este elakartunk menni a kozeli benzinkutra ( gyalog 5 perc ), hogy levegyek penzt a kartyamol, de az Aline szulei mondtak, hogy felejtsuk el,  mert

ILYENKOR MAR NAGYON VESZELYES.

Felneztem az orara. Este nyolc ora...

****

Hat igen..., az itteni elet arnyoldala a kozbiztonsag. Itt este 7 utan mar senkisem mozdul ki az utcara, hacsak nem eletbevago. Ilyen ertelemben az elet az otthonihoz kepest kicsit bortonnek tunik..., ejszakai szocialis elet pedig szinte nincs is. Szamtalan megnyilvanulasa van ennek az altalanos felelemnek mindenfele, amerre nezunk. A katolikusoknal bevett szokas keresztet vetni kilepve az utcara, aztan amit mindenhol hallok, az az egymastol " Vaya com Deus " vagyis " Menj Istennel " valo elkosznes. Nagyon eros az Istenben valo hituk.
Aline anyukaja peldaul egyik alkalommal lefele a lepcsohazban imat mormolt a hazon kivuli biztonsagunkert lefelemenet. Hazereskor gyakran " ooo gracias a deus! " koszontesre lepunk a lakasba ( " ooo Istennek legyen hala ), bar mivel itt szinte mindenki vallasos, ez a mondas igen gyakori, barmire es barmikor mondjak, pl. egy jo nagy adag ebed utan jollalkva is.

A hazak biztonsagvedelmi berendezesei kifejezetten extremek, amik kozott sokszor ottvan a direkt gyilkolasra beallitott elektromos kerites es azok a nagyon jellegzetes feltekert szogesdrotok..., amiket otthon csak a bortonok hasznalnak, sokszor meg templomokon is. Masik klasszikus jooreg megoldas a falak ( keritesgyanant ) tetejere kiszort uvegszilankok tomkelege. Hallottam olyat, hogy valaki meg kocsival sem mer este kozlekedni bizonyos varosreszek kozott. A felsobbrendu oltalmazoban egyebkent itt kivetel nelkul mindenki hisz, ateistak nincsenek..., a vallasok millio fajtaja letezik, a klasszikus tortenelmiektol kezdve, az osi afrikaiakon at, a modern penzugyi vallalkozasoknak is nevezheto maganegyhazakig minden. De errol a temarol majd kicsit kesobb irok.
Szorakozohelyek: csak az utcara kirakott leulos asztalos megoldasok iszogatasra, csevegesre, az otthonihoz hasonlo beulos bulihely, csak par reszen van a varosnak mint pl. a Zona Sul, de azis csak a turistaknak, mint turisztikai celpont. Namindegy szoval mindez nekunk tudom abszurd es teljesen hihetetlen, de nemveletlenul felnek itt annyira az emberek ejszaka az utcara lepni. Koncertekrol, koncerthelyekrol nemhallottam meg, es nagy zenei fesztivalok sincsenek europai ertelemben. Focimeccsre menet vegigmotoztak a stadionba belepes elott fegyvert keresve, mint ahogy mindenkit, ezitt teljesen normalis. Tul sok a fegyver rioban. Na ezert is van az, hogy pl. az autopalyan kulonleges atlatszo falak vannak felhuzva a favellak mellett elhaladva, nehogy kirepuljon a kocsik koze egy - egy eltevedt golyo,...

Ja egyebkent a favellakhoz kotheto kultura a BAILE FUNK- nak nevezett zenei stilus es buli, ami nagyon nepszeru, kifejezetten a banditak es favellalakok koreben.



A lanyok ketsegtelenul csabitoan es erzekien tudnak tancolni, ...



**************************************************

A tortenet a 80'- as evekben kezdodott, BAILE DE CORREDOR neven, amikor meg a fogalom egeszen mast jelentett: csak a favellalakok es banditak jartak ra, az osszejovetel celja pedig nemmasvolt, mint ket egymassal szembeallitott csoport ( A oldal x B oldal ) egymasnak eresztese es okolharc nemritkan halalesetekkel...



Jellegzetesen primitiv elektronikus zenei alapokra " mc "- k nyomatnak jellegzetesen dallamnelkuli, ocsmany es vulgaris szovegeket a tomegnek.
A szovegvilag a favellak eleterol mesel, a drogokrol es szexrol hihetetlen nyers modon, helyenkent jokat lehet rohogni mar mar annyira buta az egesz. a " konnyucsajok "- rol, akik a " preparadas " es " piriguete " becenevet is viselik, de ez csak ketto a gyakori rajuk hasznalt millionyi szlenges megnevezesuk kozul. Ok azok, akik barmikor keszen allnak egy gyors szexre a bulikon, sot a latogatokozonseg, akik tobbnyire favellalakok es banditak, kifejezetten ezert mennek el, a lanyok pedig ugyanolyan szegyentelen modon hajtanak a ferfiak levadaszasara minden bajukat es kepesseguket bevetve a kiszemelt aldozatra, mint a ferfiak. A buli celja vegulis egyertelmu. Minen resztvevo ki akar elegulni.

***********************************
" Drogbanditak egy baile funk bulin, pisztolyokkal es nehezfegyverzettel "




Penteken megyek es megnezem mi a helyzet egy ilyen helyen eloben, a kamera pedig porogni fog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése